091 950 54 94
Zajamčena
anonimnost
Plaćanje
pouzećem
Garancija
na proizvod
Količinski
popusti

Umor 

Nesanica i umor

Muči li vas neizmjeran umor, unatoč dovoljnoj količini sna i uobičajenim fizičkim i psihičkim naporima? Razlog tomu može biti menopauza, iako se u nekim slučajevima uzrok iscrpljenosti može skrivati i u nečemu drugome.

Umor

Umor je osjećaj nepodnošljive iscrpljenosti i potpunog pomanjkanja energije. Osjećaj nam je poznat i prije menopauze, samo je u menopauzi još posebno obilježen iznenadnošću. Dok se osjećaj umora inače javlja nakon fizičkog ili psihičkog napora, kod žena u menopauzi nastupa nenadano, bez posebnog razloga, ponekad i nakon dobro prospavane noći. Žene koje pate od kroničnog umora, u menopauzi nisu pospane, samo im nedostaje energije te zbog toga ne mogu nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima.

 

Što uzrokuje umor?

Uzroka umora može biti više. Najčešći su stres ili tjeskoba, te ih je potrebno smanjiti koliko je god moguće. Važnu ulogu kod pojave umora može imati i štitnjača, ali i manjak željeza, koji često izaziva iscrpljenost. U slučaju da često patite od sličnih tegoba, potrebno je provjeriti, je li riječ o lošoj krvnoj slici tj. niskom željezu, slabom radu štitnjače ili, pak, jednom od najčešćih simptoma menopauze. Postavljanje prave dijagnoze vrlo je bitno, jer je umor povezan s menopauzom mnogo bezazleniji od umora nastalog kao posljedica nedostatka željeza tj. anemije, a koji se neće tako lako moći nadoknaditi snom ili odmorom.

 

Zašto se u menopauzi osjećamo umorno?

Umor se u menopauzi često povezuje s hormonalnim promjenama do kojih dolazi u tom razdoblju. S promjenama razine estrogena, mijenja se i razina energije, te u trenutku kad je imamo najmanje, nastupa umor. Te hormonske promjene mogu snažno utjecati na san, pa se tako čak i žene koje inače nemaju problema sa spavanjem, u menopauzi suočavaju s poteškoćama. Ponekad uzrok leži i u stresu koji žene osjećaju, jer se suočavaju sa slabijim pamćenjem, nemogućnošću začeća i gubitkom menstruacije.
 

Nesanica kao posljedica umora

Kombinacija neugodnih čimbenika u menopauzi, često vodi i do nesanice. Teško se mogu dobro naspavati žene koje noćima oblijeva znoj, nemir ili pate od manjka energije. Kad konačno utonu u san, bude ih neki od navedenih simptoma i tako se opet ne uspijevaju naspavati i odmoriti. Prema podacima jednog američkog instituta za poremećaje spavanja, 61% žena u menopauzi muči nesanica, a kao posljedica toga i umor, zbunjenost, nekoncentriranost, psihička odsutnost. Uz menopauzu, razlozi za loš san mogu biti i pomanjkanje magnezija i vitamina B6, pa je to još jedan razlog zašto pripadnice nježnijeg spola manjak navedenih vitamina trebaju nadoknaditi dodacima prehrani, jer inače navedene simptome neće biti lako riješiti.
 

Liječenje i pomoć

Ako je umor posljedica manjka željeza, problem će se riješiti pravilnim unosom određene količine željeza u tijelo. Umor kao posljedicu menopauze možete pokušati ublažiti slijedeći ove upute:

  1. Naspavajte se. Većina ljudi nije svjesna koliko im je sna zapravo potrebno; od 7 do 9 sati sna dnevno, nužno je za normalno funkcioniranje. Ne zanemarujte potrebu tijela za snom.

  2. Pijte puno vode, jer i dehidracija može uzrokovati umor. Ne zaboravite da određeni napitci, poput kave ili alkohola, dehidriraju tijelo te da biste, ako ih često pijete, trebali unositi još veću količinu vode u tijelo. Ne dolazi čaša vode uz kavu bez razloga!

  3. Smanjite količinu stresa u životu. Paničarenje i stalna briga samo će povećati razinu umora, i je vrlo bitno da barem jednom dnevno uživate u aktivnosti koja vas opušta.

  4. Hranite se zdravo. Ako u tijelo unosite zdrave sastojke, omogućit ćete mu dovoljno energije i izbjeći umor. Šećer i kofein samo vam kratkoročno omogućuju dovoljno energije, ali dugoročno rade protiv vas i vašeg zdravlja.

  5. U jelovnik uvedite i dodatke prehrani, koji će vam ublažiti simptome. Među najdjelotvornije dodatke prehrani u ublažavanju simptoma menopauze ubrajaju se Syleance i Manhae, koji su jednostavni za uzimanje te će osigurat vašem tijelu potrebnu količinu vitamina i minerala za zdravu i lakšu menopauzu.