091 950 54 94
Zajamčena
anonimnost
Plaćanje
pouzećem
Garancija
na proizvod
Količinski
popusti

Valunzi 

Valunzi u menopauzi

Valunzi su najčešći simptom menopauze, koji se zbog određenih karakteristika s vremenom može pogoršati. Muče li i vas valunzi, pokušajte ih ublažiti ili spriječiti njihovo pojavljivanje.

Valunzi

Valunzi su nagli valovi vrućine koji izazivaju rumenilo i znojenje. Mogu biti praćeni ubrzanim lupanjem srca. Liječnici još nisu otkrili točan uzrok pojave valunga, ali smatra se da nastaju kao posljedica širenja krvnih žila zbog pada razine estrogena u menopauzi. Svi se slažu da je riječ o jednom od najčešćih i najdugotrajnijih simptoma menopauze i perimenopauze. Ako niste sigurni je li riječ o valunzima ili se zbog nečega drugog naglo znojite, možete se testirati i provjeriti jeste li i vi ušli u menopauzu.

 

Uzroci nastanka

Vanjska pojava valunga vezana je uz promjene u obliku širenja i sužavanja krvnih žila pod utjecajem ženskih spolnih hormona estrogena, do koje dolazi zbog prirodne reakcije tijela na završetak reproduktivne dobi.

 

Noćno znojenje

Sa spomenutom pojavom, predstavnice nježnijeg spola muče se i u noćnim satima te nije rijetkost da se probude znojne. Takvo znojenje nazivamo noćno znojenje i ono je često uzrok nesanice i razdražljivosti, koja zbog manjka sna može trajati cijeli dan. Različitim studijama dokazano je da ponašanje i aktivnosti prije odlaska na spavanje utječu na pojavnost i količinu valunga u noćnim satima. Iako se teško odreći navika i rituala vezanih uz prehranu, vrijedi pokušati ako će se time postići mirniji san i odmorenost nakon noći, koja će vas pratiti cijeli sljedeći dan. Umor na početku dana možemo izbjeći zdravijom, laganijom prehranom u večernjim satima i izbjegavanjem alkohola i začinjenih jela.

 

Trajanje

Svako je tijelo drugačije pa se tako i intenzitet i trajanje tjelesnih simptoma menopauze razlikuje od žene do žene. Neke žene imaju valunge samo na početku menopauze, u vrijeme perimenopauze, neke cijelu menopauzu, iako u većini slučajeva valunzi slabe s vremenom. Valunge ne možemo potpuno spriječiti, ali njihovu učestalost možemo povezati s lošim navikama u prehrani i određenim ritualima. Npr. što ćemo više nezdravih namirnica poput začinjene hrane i kofeina uzeti u večernjim satima, to ćemo tijekom noći imati više valunga.

 

Kako ih spriječiti?

Valunge, nažalost, u menopauzi vjerojatno nećete moći izbjeći, ali dobro je znati da ih neki čimbenici pojačavaju. Među njima su:

 1. alkohol
 2. stres
 3. kofein
 4. začinjena hrana
 5. umjetni materijali odjeće
 6. tijesna odjeća
 7. kretanje na visokim temperaturama
 8. pušenje

 

Kako ih ublažiti?

Valunge možete ublažiti:

 1. rashlađivanjem. Neka vam temperatura u spavaćoj sobi bude niža, a u ljetnim mjesecima boravite u klimatiziranim prostorima. Nosite tanku odjeću od prirodnih materijala, poput pamuka.

 2. vježbama disanja. Na minutu udahnite šest do osam puta, vježbu izvodite 15 minuta ujutro i 15 minuta navečer sve dok znojenje ne popusti.

 3. svakodnevnom tjelovježbom. Plivanje, hodanje, ples i vožnja biciklom najbolji su mogući izbor, jer možete lako kontrolirati tempo kretanja, a time i znojenje.

 4. Za spavanje izaberite materijale koji hlade, dakle, zaboravite na poplune i jastuke od perja! Birajte prirodne materijale koji omogućavaju koži da diše.

 5. Prije odlaska na spavanje izbjegavajte tešku ili začinjenu hranu, alkohol, uzimanje velike količine hrane, nikotin i kofein.

 

Liječenje i pomoć

Najbolje savjete dobit ćete od svojeg liječnika ili ginekologa. S obzirom na simptome i njihov intenzitet, možda će biti potrebna i hormonska terapija, o tome će odlučiti liječnik u dogovoru s vama. S hormonalnom terapijom liječe se valunzi i promjene raspoloženja. Neke žene radije biraju prirodne dodatke prehrani s vitaminom E ili B, poput Syleancea ili Manhae, te na taj način pokušavaju kontrolirati uzimanje dodataka i njihov utjecaj na organizam. Priroda nudi niz rješenja u obliku čajeva, kapi ili kapsula. Potrebno je samo pronaći najoptimalnije rješenje za sebe, koje ne mora nužno biti za sve žene isto, najčešće nije.