091 950 54 94
Zajamčena
anonimnost
Plaćanje
pouzećem
Garancija
na proizvod
Količinski
popusti

Klimakterij/Klimaks

Klimakterij ili klimaks su drugi nazivi za menopauzu. Riječ dolazi od lat. riječi climax ili grč. riječi klimaks što znači prečka na ljestvama ili kritična točka u životu. U stvarnosti radi se o točki promjene, ne mora nužno biti kritična.

 

Klimakterij

Klimakterij ili klimaks su drugi nazivi za menopauzu. Riječ dolazi od lat. riječi climax ili grč. riječi klimaks što znači prečka na ljestvama ili kritična točka u životu. U stvarnosti radi se o točki promjene, ne mora nužno biti kritična.

Klimakterij (Klimaks) vs. menopauza

Klimakterij neke žene koriste kao zajednički naziv za menopauzu i sve njezine faze; perimenopauzu, menopauzu i postmenopauzu, dok ga ostale koriste samo za prvu fazu, razdoblje perimenopauze. Nakon 40. godine nastupaju promjene u ženskom tijelu, vezane uz kraj reproduktivne dobi. Te promjene češće nazivamo menopauza, a poznate su i pod nazivom klimakterij.
 

Simptomi klimakterija

Klimakterij i menopauza je razdoblje u kojem se žene suočavaju s promjenama u strukturi kose, kože i noktiju, bolovima u kostima i zglobovima, inkotinencijom, dnevnim i noćnim znojenjem i valovima vrućine tzv. valunzima, promjenama raspoloženja i nesanicom.

Radi se o prirodnoj pojavi, do koje, kod žena koje puše ili koje imaju odstranjene jajnike, može doći i ranije.

 

Pomoć u klimakteriju ili klimaksu

 

Često se zanemaruju vanjski utjecaji na procese u organizmu. Liječnici i posebno farmaceuti koncentriraju se na brzo otklanjanje problema, iako to ne mora biti najzdravije i najpovoljnije rješenje u svakom slučaju. Poznat je utjecaj prehrane i fizičke aktivnosti u ublažavanju simptoma i prevenciji.
 

 

  • Prehrana

Ovo normalno razdoblje u životu odrasle žene možete proživjeti lakše i ugodnije uz određene prilagodbe. Zbog snižavanja gustoće kostiju preporuča se zdrava i raznovrsna prehrana s mnogo namirnica bogatim kalcijem poput mliječnih proizvoda, ribe i lisnatog povrća.

 

 

  • Fizička aktivnost

Povećanje fizičke aktivnosti može pozitivno utjecati na raspoloženje, san i cirkulaciju. Preporučuje se barem trideset minuta dnevno provesti u šetnji ili brzom hodu ili nekom od različitih načina vježbanja, prilagođenom vama i vašim potrebama.

 

  • Dodaci prehrani

U ponudi imamo proizvode renomirane francuske tvrtke Ives Ponroy; Manhae za ublažavanje najčešćih simptoma klimakterija i Syleance za sprječavanje nakupljanja tekućine u organizmu. Pročitajte, razmislite bi li vam ovi proizvodi odgovarali i slobodno nam se obratite sa svim pitanjima.