091 950 54 94
Zajamčena
anonimnost
Plaćanje
pouzećem
Garancija
na proizvod
Količinski
popusti

Simptomi menopauze 

Simptomi menopauze

Menopauza je razdoblje u životu žena koje obilježava potpuni prestanak menstruacije. Menopauza većinom počinje između 45. i 55. godine starosti. Mnogo se žena u tom razdoblju susreće s različitim fizičkim i psihičkim promjenama, koje mogu utjecati na kvalitetu njihovog života.

Perimenopauza 

To je razdoblje prije menopauze, koje se naziva i klimakterij. Može trajati i par godina prije same menopauze. U tom razdoblju menstruacije postaju neredovite, što znači, da traju dulje ili kraće nego u mladosti, krvarenja su u vrijeme perimenopauze ponekad snažnija, ponekad slabija. Većina žena u tom razdoblju osjeća i tjelesne i duševne promjene.
 

Menopauza

Menopauza je razdoblje u životu žena koje obilježavaju prestanak menstruacije i s time povezano opadanje reproduktivne sposobnosti. Menopauza počinje između 45. i 55. godine, a sa sigurnošću se može reći da je riječ o menopauzi tek nakon što prođe godina dana bez vaginalnog krvarenja. Neki stručnjaci menopauzu dijagnosticiraju na osnovi promjena u razini hormona koje stvaraju jajnici, što se kod žena s odstranjenom maternicom može dogoditi i prije četrdeset pete godine.

Menopauza je prirodna pojava, do koje kod pušačica može doći i ranije. Ranijem ulasku u menopauzu sklonije su žene s odstranjenim jajnicima ili žene koje su bile na kemoterapiji, jer do prestanka menstruacije dolazi zbog smanjenog lučenja hormona estrogena i progesterona, što se može provjeriti i dijagnostičkim testom..

 

Najčešći znakovi menopauze

 

Ženama naglo postaje vruće, imaju valunge, koji mogu trajati od 30 sekundi do 10 minuta, a često ih prate drhtavica, znojenje ili groznica. Nakon približno dvije godine, ti simptomi nestaju, a pojavljuju se i problemi sa spavanjem te  promjene raspoloženja.

Ozbiljnost simptoma razlikuje su od žene do žene. Menopauza donosi i neke prednosti, manje bolnih menstruacija i problema uzrokovanih endometriozom.

 

  • Valunzi

Valunzi su najčešći znak menopauze, obilježava ih iznenadno znojenje u predjelu gornjeg dijela tijela ili cijelog tijela. Pritom se može promijeniti i boja kože, jer koža postaje rumenija. Valunzi mogu biti od blagih do izuzetno snažnih, i većinom se javljaju godinu do dvije od zadnje menstruacije. Nekim ženama valunzi traju više od dvije godine, ali s vremenom postanu manje intenzivni. Više o valunzima može pročitati ovdje.

 

 

  • Često mokrenje i problemi s inkontinencijom

Ženama u menopauzi teško je kontrolirati mjehur. Često osjete potrebu za mokrenjem iako im je mjehur prazan, a samo mokrenje zna biti neugodno zbog peckanja. Do toga dolazi zbog gubitka elastičnosti tkiva, stanjenih ovojnica i slabljenja okolnih mišića. Važno je piti dosta tekućine, izbjegavati alkohol i izvoditi Kegelove vježbe kako bi se umanjili ti simptomi.

 

  • Nesanica i drugi problemi sa spavanjem

Liječnici zdravoj odrasloj osobi preporučuju 7 do 8 sati sna. Žene u menopauzi često teško zaspu ili se, nakon što zaspu, probude i ne mogu ponovno zaspati. Kako bi se to pokušalo spriječiti, potrebno je izvoditi vježbe disanja i baviti se fizičkom aktivnošću, koja će tijelo umoriti do te razine da će žudjeti za snom i odmorom. Više o smetnjama spavanja možete pročitati ovdje.

 

 

  • Depresija i promjene raspoloženja

Hormonalne promjene utječu i na emocionalno stanje žene u menopauzi, što pridonosi povećanoj razdražljivosti, depresiji i promjenama raspoloženja koja mogu varirati od izuzetnog ushićenja do nevjerojatne tuge. Riječ je o sasvim normalnom znaku menopauze o kojem možete više pročitati ovdje.

 

  • Porast tjelesne težine

Često u menopauzi možemo primjetiti i velik porast tjelesne težine, iako uzroci za to još nisu otkriveni. Neki opisano stanje pojašnjavaju s hormonskim promjenama, drugi su mišljenja, da je veća tjelesna težina uobičajen znak starenja, jer s godinama probava postaje sporija, te u kombinaciji s gubitkom mišićnog tkiva i osjetljivošću na inzulin u menopauzi dolazi do debljanja. Više o debljanju možete pročitati ovdje.

 

  • Promjene u izgledu kose, kože i općenito

S godinama dolazi do promjena u izgledu kose i kože, čemu najviše doprinosi gubitak masnog tkiva i kolagena, zbog čega koža i kosa postaje suša i tanja, a dolazi i do većeg ispadanja kose. Iz tih razloga je izuzetno važno tijekom menopauze izbjegavati proizvode s jačim kemikalijama u sastavu jer mogu trajno oštetiti kožu i kosu.

 

  • Liječenje simptoma menopauze

Menopauzu nije većinom potrebno liječiti pomoću posebnih postupaka ili zahvata, ali neki simptomi se mogu ublažiti uzimanjem dodataka prehrani, koji su baš namijenjeni olakšavanju simptoma menopauze, u kombinaciji sa spavanjem u ohlađenim prostorima i ograničenim uživanjem alkohola i kofeina te izbjegavanjem pušenja.

 

  • Dugoročne posljedice menopauze

Ukoliko simptome menopauze ne ublažavamo, oni mogu voditi do veće mogućnosti za razvoj osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti i trajne urinarne inkontinencije, zato je izuzetno važno, da u vrijeme velikih fizičkih promjena u klimakteriju u obliku primjerenih dodataka u tijelo unosimo dovoljne količine nadomjesnih tvari, koje uravnotežuju hormonalni nedostatak te u kombinaciji sa zdravom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću pomognemo što blaže i ugodnije proživjeti ovu značajnu prijelomnicu u životu svake žene.